Bookmark and Share    
Kennel Dream Of Labradors'

Adfærd

Tekster af Laila Meldgaard
Adfærdsbehandler, hundetræner, veterinærsygeplejerske og opdrætter v. Kennel Dream Of Labradors'.
 
 
Hvorfor bider hvalpen❓
 
🐶❤️ Når du får din lille hvalp hjem, så har den gået sammen med sine søskende, hvor alt leg og aktivitet har involveret bideri. Dette er en vigtig del af hvalpens naturlige udvikling, og her igennem udvikles sociale kompetencer og bidehæmninger. Når hvalpe bider hinanden, så hyler de voldsomt op, hvilket lærer dem, hvor hårdt de må bide.
Når hvalpen flytter hjemmefra søskende og mor, så forstår den ikke lige med ét, at sådan kan og må man ikke lege længere. 🤔
 
🙋🏻‍♀️ Dernæst så bider hvalpe også i ting og sager, som en undersøgende adfærd - ligesom når børn piller ved alt ting. Dette er ligeledes en naturlig adfærd, som følger med hvalpestadiet. Dog skal man selvfølgelig være opmærksom på, hvorvidt denne adfærd udspiller sig senere hen, når hunden er alene hjemme, i forhold til at adskille adfærden fra en evt. separations angst.
 
🦷 Hvalpe bider i hænder, fødder, tøj etc., når de vil interagere med et individ. Man må ikke forveksle adfærden i hvalpestadiet med aggression, selvom der i en ophedt leg, godt kan komme knurre lyde.
 
👉🏻 Her er nogle fif til, hvordan du kan afvænne din hvalps biden;
 
🐾Lad hvalpen vide det gør ondt;
Det kan gøre rigtig godt at blive bide af hvalpens små spidse mælketænder. Oftest vil man ømme sig, og det er faktisk helt okay, at give et højlydt piv, så hunden bemærker responsen. Nøjagtig ligesom søskende vil hyle, når de bider hinanden.
 
🐾Erstat den uønskede adfærd med en bedre;
Sørg for at have en masse forskelligt legetøj, som redskab til jeres leg, når hvalpen kommer susende med munden nærmest på vid gab. Det kan være en god ide, at have en del forskelligt legetøj, således at noget kan gemmes væk og skiftes rundt, så hvalpen oplever hele tiden at have noget nyt og spændende.
Når du leger med din hvalp via legetøj, så bør det ikke være en vild leg, hvor der trækkes, ruskes eller kastes med legetøj. Dette vil udelukkende øge hvalpens stressniveau og føre til, at den næste leg starter med høj intensitet og den efterfølgende leg endnu højere intensitet. Hvis man leger vildt, så vil hvalpen have svært ved at finde ro og lære, at vi ikke ønsker vild leg med bideri på sigt. Nogle hundeejere syntes, det er sjovt at lege vildt og voldsomt med hvalpen, imens den er lille og ikke kan bide så hårdt, men det kan desværre sende nogle forkerte signaler til hvalpen, i forhold til hvad den må og ikke må - i sær når den bliver ældre fordi den bider hårdere.
Hvalpens behov for at tygge i noget og undersøge med tænderne, skal tilgodeses ved at lede adfærden over på gode legesager, lækre kødben med smag og gnaveværdi.
 
🐾Opmærksomhed;
Hvalpen lærer ret hurtigt, at hvis den bider, så får den altid opmærksomhed. Her er det vigtigt at forstå, at negativ opmærksomhed, kan have lige så stor værdi som positiv opmærksomhed. Dernæst så kan hvalpens bid hurtigt få både børn og voksne til at løbe rundt, hoppe op på møbler og komme med lyde der kan forveksles med grin og jubel råb. Hvalpen vil hurtigt tolke denne opførsel som værende leg, ligesom den kender leg fra dens søskende.
Det kan være super svært at ignorere den uønskede adfærd, så derfor er det klart fordelagtigt, at sørge for at minimere sandsynligheden for at adfærden udspiller sig. Forebyg via aktivering og brug legetøjet, som distraktion når aktiveringen ikke har været udført tilstrækkelig.
 
🐾Konflikt;
Straf aldrig din hvalp, eller gå i konflikt med den!
Den forstår simpelthen ikke, at det den gør, er forkert! Via straf vil der udelukkende opnås at hvalpen mister tilliden til dig.
Afled i stedet hvalpens opmærksomhed, og tilbyd den i stedet noget legetøj.
Det kan være en god ide, at få en hundeinstruktør til at hjælpe med at indlære "Nej øvelsen", hvor man lærer hvalpen selvkontrol og behov udsættelse. Det vil sige, at når hvalpen hører ordet "Nej", så skal den i stedet afvente et bedre alternativ, som vil have større værdi for den.
Det er dog vigtigt, at man ikke giver hvalpen tyggepinde/godbidder når den bider, da dette vil være en direkte belønning for en uønsker adfærd.
 
🐾Aktivering;
Hvis du ikke lærer din hvalp at bruge sin energi på noget konstruktivt, så finder den selv på noget og her opstår der ofte en uønsket adfærd. En hvalp kan ikke tåle fysisk motion, men den har tilgengæld et stort behov for mental aktivering. Jo mere energi din hvalp bruger på mental aktivering, jo mindre energi vil der være tilbage til at udføre en uønsket adfærd, så som at bide i hænder og fødder etc.
Mental aktivering kan være via træningsøvelser, hvor hvalpen skal koncentrere sig om at lære noget nyt. At søge efter mad/godbidder 3 x 20 minutter om dagen, enten på græsplænen eller i en snusemåtte er super mentalaktivering og yderst givende for hunden.
der kan også gemmes legetøj i bunker af blade i haven, som hvalpen skal søge efter. Det er faktisk kun ejers fantasi, som sætter grænser.
 
🐾Søvn;
Sørg for at din hvalp får nok tid til hvile og ro. Nogle hvalpe kan have svært ved selv at finde roen til at overgive sig til søvnen og her må den i så fald have lidt hjælp. Jo mere overtræt/overstimuleret en hvalp er, jo mere vild og intens vil den bide.
 
🐾Børn & hvalpe;
Småfolk må aldrig være alene sammen, uanset om de har to eller fire ben. Begge parter har brug for forældre vejledning i at omgås korrekt. Ligesom et barn kan finde på at prikke en hund i øjet/øret, eller hive hunden i halen, så kan hvalpen finde på at bide.
Børn er nede i hundehøjde og derfor er de også altid mere udsatte for hvalpens bid. Når hvalpen, eller barnet for den sags skyld, er overtræt eller har ulvetime, så skal de ikke lege sammen. Det er oftest her at hvalpen bider hårdest og er mest intens.
Børnelåger i døråbningerne er ofte et rigtig fint redskab, for at sikre at barn og hund ikke forvolder skade på hinanden, i situationer hvor det spidser til.
 
🐾Ignorer adfærden;
Hvis hvalpen leger uacceptabelt og den er mere interesseret i at bide i hænder, fødder etc., end det legetøj som tilbydes, så bør legen og kontakten ophøre i situationen. Det betyder at du skal ignorere hvalpen og f.eks. rejse dig op, hvis legen har foregået nede på gulvet.
På den måde lærer hvalpen, at når den bider, så stopper alt det sjove.
Ganske simpelt så udfører hunde kun en adfærd, som de får noget ud af - f.eks. belønning, respons/opmærksomhed. Hvis adfærden ikke giver noget resultat, så stopper hunden med at udføre den.
 
Alt held og lykke med dit lille nye familiemedlem. Husk det er en skøn tid at have hvalp og de bliver så hurtig store, så nyd det ❤️
 
 
 
 
 
Korrekt aktivering af din hund
 
Mange hunde elsker at løbe efter bolde/pinde der bliver kastet eller trække i legetøj med ejeren. Når hunden er ovenud glad og ivrig, så kan det være svært at se det forkerte i denne aktivitet. 🥎🥏
Men når denne aktivitet er ovre for ejerens vedkommende, så har hunden ofte svært ved at falde ned igen. Dette bliver let til stress som forplanter sig i kroppen.
 
Fejl stimulering (over eller understimulering) eller manglende mentalaktivering er ofte rodnettet til mange adfærds problemer. Nogle hunde lukker sig inde i sig selv og bliver passive, men størstedelen bliver overgearet og stresset.
 
🐾 Når hunden leger bold/pindekast eller trække lege, så udløser den hormonerne adrenalin og cortisol. Disse er 3-6 dage om at forlade kroppen igen. Det betyder også, at hvis denne aktivitet finder sted jævnligt, så ender hunden ret hurtigt med kronisk forhøjet stressniveau.
Forhøjet stressniveau kommer blandt andet til udtryk ved, at hunden typisk overreagerer i forskellige situationer (kører alt for højt op), har svært ved at finde ro i hverdagen, manglende koncentration, manglende impulskontrol og har svært ved at være alene hjemme.
 
🐾 Ved vild leg udløses der også dopramin, adrenalin & endorfiner. Disse er vanedannende og derfor ser man også, at hunde kommer og smider bolden for fødderne af ejeren, for at der skal leges. Hunden jagter sit daglige "fix".
Dopramin giver hunden en følelse af "lykkerus" og ses i forbindelse med afhængighed hos f.eks. ludomaner...🎰
 
✔️ For at aktivere hunden korrekt, så skal den mental aktiveres. Dette sker absolut bedst ved, at lade den arbejde med sin næse. Dette kan f.eks. være ved at gå spor, træne sporten Nose Work, anvende snusemåtte eller lave fodersøg på græsplæne.
En hund bør snuse/søge sammenlagt 1 time om dagen, hvilket er langt mere tilfredsstillende for den, end 10 km. gåtur.
 
Korrekt aktivering gør at hunden bliver gladere, mere i balance og har det bedre 💞
 
 
 
 
Miljøtræning af hvalpe
 
Måske du allerede har læst vores opslag om socialisering af hvalpe?
 
Ud over socialiseringen til alt levende, skal hvalpen også miljøtrænes, hvilket vil sige at den skal lære at forholde sig tillidsfuldt og roligt (at ignorere uvæsentlige stimuli) i forhold til diverse ting, både indenfor og udenfor boligen; Trafik, skydebane, steder med masser af aktivitet og støj, indkøbscenter, bondegårde, fremmede store og små dyr (heste, katte, grise etc.), hundeudstilling, hundeskove/luftepladser, cykler, løbere, rulleskøjter, byggepladser, banegårde/tog, usikre underlag, trapper, elevator, buskørsel, opvasker, støvsuger osv. Kun fantasien sætter grænser!
🤡👶💂‍♂️🐮🐴🐈☂️⛹️‍♂️🚴‍♂️🚗🚜
Hvalpen skal med alle mulige slags steder hen, hvor den fremover forventes at skulle med.
Under miljøtræningen vil der samtidig være en del god socialisering, da man ikke kan undgå at folk kommer og klapper på hvalpen👍.
 
I starten har man stor fokus på at hvalpen skal hilse på alt og alle og have en masse gode oplevelser. Når den har hilst på 500 forskellige hunde og mennesker (=social træning) og er tryg ved det, bør man begynde at arbejde med, at den IKKE længere skal hilse på alt og alle den får øje på, men i stedet bare overse dem (=miljøtræning).
 
I stedet skal hvalpen til at rette opmærksomheden på ejeren og det der trænes på. Det er meget lettere at få hunden til at overse hunde og mennesker, som den gennem social træning er blevet tryg ved🏆.
 
Miljøtræning bygger hovedsageligt på en læringsmekanisme som kaldes habituering. Habituering vil sige at hunden gradvist reagerer mindre og mindre på uvæsentlige stimuli i omgivelserne via langsom tilvænning;
For hver gang hunden hører en lyd eller ser en ting (som ikke er vigtig) vil den reagere mindre. For at opnå en indlæring er det en forudsætning, at hunden eksponeres for stimulussen gentagne gange.
 
Selvom hunden bliver tilvænnet en ting eller lyd, kan den reagerer kraftigt alligevel næste gang den præsenteres for den, hvis der er gået for lang tid siden sidst.
F.eks. hvis det er over en måned siden man sidst var på skydebanen eller i indkøbscenteret, vil hunden normalt reagere mere, end den gjorde da man afsluttede træningen sidste gang. Ved al miljøtræning er det derfor vigtigt, at opretholde træningen. En miljøtræningsdagbog er en god idé💡
 
OBS: Når man arbejder med sin hvalp, er der en meget vigtig grundregel; nemlig at den kun bør opleve 1️⃣ ny ting pr. dag!
❌ I iveren på at socialisere & miljøtræne hvalpen, kommer mange hundeejere til at overstimulere hvalpen!
For mange oplevelser om dagen, eller for lang tids påvirkning pr. dag, vil overstimulere og lede til stress hos hvalpen.
Stress er roden til diverse adfærdsproblemer og leder desuden til angst.
💡Derfor er det en rigtig god ide, at lave et skema for mål og planlægning over, hvad hvalpen skal tilvænnes.
 
MILJØTRÆNINGEN SKAL HOLDES VED LIGE;
Første gang du er på f.eks. en skydebane, vil der gå lidt tid før hunden ikke reagerer længere. Anden gang vil den hurtigere holde op med at reagere. Tredje gang vil den bruge endnu kortere tid osv. (såfremt du ikke lader for lang tid gå mellem hver gang).
Jo oftere du miljøtræner i en speciel situation, jo hurtigere vil resultaterne komme (i netop dette miljø). Det bliver en vurderingssag, om du ønsker at prioritere et bestemt miljø en uge, for dermed at opnå mere effektiv habituering her, eller om det er vigtigere at sprede sig over flere forskellige pladser samme uge så hunden ikke ”glemmer”.
 
OVERTRÆN I MILJØET;
Selv om hunden ikke længere reagerer i et bestemt miljø, betyder dette ikke at man skal stoppe med at miljøtræne her. Tvært imod må man gerne fortsætte med at ”overtræne” i alle miljøer i lang tid efter hunden er holdt op med at reagere. Dette vil reducere risikoen for spontan tilbagekomst af hundens reaktion.
 
INDLÆRINGEN GENERALISERES;
Det er heldigvis sådan, at hvis vi har miljøtrænet på en bestemt byggeplads, vil vi også se effekt af dette når vi besøger en helt anden byggeplads for første gang (i hvert fald så længe lydene ligner meget) – og også til en vis grad ved andre stærke lyde. Ved at miljøtræne grundigt i en del standard situationer (indkøbscenter, trafik, bus, båd, hundeudstilling, bondegård, skovterræn osv. osv.) vil man dermed også kunne se effekter af den gode miljøtræning i mange andre situationer hvor man ikke har været før.
 
POSITIV TILVÆNNING AF STÆRKE OG SVAGE STIMULI;
En situation, hvor der sker meget (en stærk stimuli) så som at sidde uden foran et stort indkøbscenter, kræver naturligvis mere tilvænning, før hunden kan forholde sig roligt, frem for en situation med svag stimuli, som f.eks. at sidde 200 meter fra en lille lokal købmand.
 
Det er vigtigt at huske, at hvis hunden bliver udsat for en for kraftig eller for meget stimuli, så sker der ikke nogen habituering (positiv tilvænning) overhovedet. Det er IKKE god miljøtræning, at udsætte hunden for ”så meget som muligt” for hurtigt. Faktisk vil dette have stik modsat effekt.
 
ANGST AVLER ANGST;
Lige så vel, som at miljøtræningen generaliseres for hunden, så gør dårlige oplevelser det også.
Hvis hunden under miljøtræning bliver bange, skal man ikke bare fortsætte og satse på at hunden vil tilvænne sig (habituere) bare man venter længe nok. Det er samme logik som at spærre en mand inde, med araknofobi (skræk for edderkopper), i et rum med 1000 edderkopper. ”Face your fear” er et populært udtryk, og det kan rigtig nok virke nogen få gange, men som regel bliver man bare mere bange af at være bange!
Det samme gælder ved miljøtræning. Hvis man ser at hunden bare er lidt bange eller reagerer på andre måder, kan man vente lidt og se om det bliver bedre. Men så snart man ser at hundens reaktion øger, skal man tage den væk fra situationen med det samme, ellers vil man sætte træningen længere tilbage jo længere tid hunden bliver påvirket (sensitiseret).
I sådanne tilfælde skal man IKKE vente på at hunden skal ”afreagere” (for øvrigt ikke et videnskabeligt begreb), som er en populær forestilling blandt hundefolk.
Når hunden først er blevet bange for og påvirket af en stimulus, vil den også reagere stærkere på andre stimuli. Den bliver slet og ret mere ”oppe på dupperne”. Hvis hunden er blevet påvirket mens man er på skydebanen, kan den også fare sammen hvis nogen smækker en bildør eller den hører andre lyde som den normalt ikke ville have reageret på.
 
Det er vigtigt at huske at tilvænning (habituering) ofte tager lang tid, mens påvirkning (sensitisering) kan ske på et øjeblik. Når man miljøtræner, skal man derfor altid holde sig på den sikre side. Hvis hunden først bliver påvirket (sensitiseret), kræver det en endnu længere periode med forsigtig miljøtræning før man er tilbage på samme niveau igen.
 
Opbygning af optimal miljøtræning;
1️⃣ Langsom tilvænning og positive oplevelser til nye miljøer (hapituering);
opsøg miljøet man vil miljøtræne, sid ned med hvalpen eller går roligt rundt uden at sige eller gøre noget særligt. Bare lade hunden se, snuse og høre, og lade habitueringen gå sin gang. Pas på at hunden aldrig på noget tidspunkt bliver ræd – da sker der ingen habituering (men i stedet kommer den onde tvillingebror sensitisering (negativ påvirkning) på besøg).
Efter et stykke tid (giv dig gerne god tid!), vil man se at hunden holder op med at se sig så meget omkring, og man ser at den slapper af. Næste gang man opsøger samme miljø, vil man sandsynligvis se at det tager endnu kortere tid før den ikke tager sig af omgivelserne længere, og til sidst behøver den ikke nogen tilvænningstid mere overhovedet. Habitueringen er komplet.
2️⃣ Leg og belønning i det nye miljø;
når hvalpen er rolig i det nye miljø, kan man gå til næste fase, hvor man vurderer om hvalpen har overskud til at lege, selvom der sker en masse ting omkring den (f.eks. uden for indkøbscentret eller skydebanen).
Før man begynder at træne i en ny situation, bør du altid kontrollere om hunden kan lege eller om den er lige så interesseret i dine godbidder her som hjemme i haven. Hvis hunden ikke er habitueret tilstrækkeligt i endnu, vil du hurtigt opdage at den ikke er lige så interesseret i at lege, og måske vil den ikke engang spise godbidder du tilbyder gratis. I så fald er du ikke færdig med trin 1 endnu.
3️⃣ Træning i nye miljøer;
Når man ser at hunden leger godt i situationen (eller spiser godbidderne glubsk), betyder det at man kan starte på at træne – man skal aldrig starte træning i et miljø før man har tjekket om hunden vil lege/spise i situationen. Træn på noget som hunden allerede har lært hjemme i haven. Vær påpasselig med at belønne oftere til at begynde med, end man ville have gjort hjemme i haven.
 
Begynd at lave enkle øvelser og lav miljøtræning til en leg ved at bruge området - lad hvalpen kravle op på bænke, over bræddestabler eller andet.
Når hunden kan udføre indlærte adfærd/øvelse lige så godt i situationen du vil miljøtræne, som hjemme i haven, kan du anse miljøtræningen for komplet i denne situation. Så er det bare at gå videre til den næste 🏆😃
 
Miljøtræning skal være sjovt og lærerigt for både hvalp & ejer 🤗🐶
 
Rigtig god fornøjelse 💝
 
 
 
 
 
DOMINANS - FUP & FAKTA ✌🏽

Dominans er ofte et udtryk, som bliver brugt i flæng omkring uønsket hanhundeadfærd.

🐾 Hunde er flokdyr, men ser ikke mennesker som hunde, og derfor konkurrerer de heller ikke med os, for at opnå en højere status.

🐶🐶 Dominans findes kun imellem to individer af samme art.
💭 Hunde meget konfliktsky og har et meget nuanceret kropssprog og anvender mere end 15 dæmpende signaler - så dominans er et noget slidt udtryk!

✨ Dæmpende signaler anvendes for at dæmpe modpartens reaktion/adfærd og dermed undgå konflikt.
Disse signaler kan være at gabe, smaske, løfte poten, kigge til siden, lægge ørerne tilbage, sænke hovedet og mange flere.
Dominans vil næsten udelukkende, ses mellem to rivaliserende hanner, i forhold til en tæve.

Gammeldags dominans- og lederskabs teorier så som:
👉🏼Hunden skal gå sidst ud af døren
👉🏼Spise sidst
👉🏼Underkaste sig
👉🏼Ikke sove i sengen
👉🏼👉🏼👉🏼👉🏼👉🏼👉🏼 osv.
... er yderst gammeldags og forældet - brugt i 1980'erne og tidligt i 1990'erne! At tvinge hunden til at fysisk underkaste sig (over på siden eller ned på ryggen, imens man holder den nede), vil udelukkende ødelægge forholdet og tilliden hund og ejer imellem. Endvidere medfører en masse andre problemer.

⛔️ Dominans har det intet med at gøre.
🍀 Heldigvis udvikles psykologien inden for hunde forståelse og træning hele tiden‼️
🍂 Først og fremmest, har alle hundeejere hørt den påstand, at når hunden humper/laver parringsbevægelser, så gør den det for at dominere, prøve grænser af eller vil tage magten fra ejeren!
Allerede her går det hele skævt og der opstår mange unødige konflikter imellem hund og ejer. 🥀

Denne adfærd startes ofte i den sene hvalpeperiode samt i det tidlige unghundestadie, hvor kønshormonerne kick starter og det påvirker selvfølgelig hele hundens system, på lige fod med teenagebørn.

❌ Herfra går det ofte helt skævt, ejeren skælder og smælder og der opstår misforståelse på fejlhåndtering osv.! Dette fører til endnu mere frustration fra hundens side - den bliver usikker - det fører til stress - hvilket er brænde på bålet - og adfærden øges markant! 📈
🌸 Det er ikke nødvendigvis puberteten, som starter denne parringsadfærd, som faktisk også ses hos tæver!
En hund der bl.a. ikke har haft nok erfaring med at omgås andre hunde, kan blive så stresset af ikke at vide, hvad den skal stille op ved f.eks. leg og social omgang, at driften tager over og den udøver parringsbevægelser. Denne adfærd ses også hos kastrerede hanhunde, hvilket bekræfter, at det ikke nødvendigvis har noget med seksuel adfærd at gøre. 🌧

💝 Vi behøver ikke være alfa, dominante eller flokledere.
⛰ Det eneste vi behøver er, at være den der tager ansvar ved at vejlede hunden og påvirke dens adfærd gennem socialisering og træning - således at den kan leve fredeligt sammen med os. 🐾🕊✌🏻

Vores rolle i forhold til hunden, skal ses mere som en "forældrerolle” end en "chefrolle”.
🍗😘 Man kan ikke forkæle eller elske sin hund til ødelæggelse 😜💐

📖🤓 Bøger der anbefales:
"Dominans og lederskab, fakta eller overtro?" af Barry Eaton
"Alfasyndromet, om lederskab og rangorden hos hunde" af Anders Hallgren
 
 
 
 

🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓❓

Vidste du, at din hund snakker nonverbalt via dæmpende signaler? 🙊

Jo bedre man forstår hundens signaler og adfærd, des bedre bliver samspillet mellem hund og ejer. Hundens sprog er utrolig nuanceret og spændende. Men hvad er dæmpende signaler? Dæmpende signaler er hundens mimik og kropssprog, som den bruger til at signalere med til andre hunde og mennesker i alt kommunikation. Disse signaler trænes lige fra tiden i hvalpekravlegården (fra ca. 3 ugers alderen) med mor og søskende, og udvikles/forfines igennem hele hundens liv via kommunikation med andre hunde.

Hvornår bruges de dæmpende signaler så?
Hunde er som udgangspunkt meget konfliktsky. Ved en konflikt risikerer de nemlig også selv at komme til skade. Derfor bruges de dæmpende signaler til, at dæmpe modpartens reaktion i stedet for at ende i konflikt. Via kropssprog og mimik sender hundene signaler, som de bruger til at kommunikere meget nuanceret med hinanden. Alle racer i hele verden besidder disse signaler.🐩

Følg med på vores Facebook side og lær mere om nogle af de dæmpende signaler, som vi løbende vil udspecificere og gøre let forståelige for jer hundeejere. ❤️

 

 

🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓
 
❓ Hvad betyder det, når en hund gaber❓
 
🥱 Et gab fra en hund er ikke nødvendigvis et tegn på træthed, som det er ved os mennesker. Faktisk er det oftest et dæmpende signal.
 
Et dæmpende signal er et signal hunden sender til sin modpart for at ''dæmpe'' modpartens reaktion, og fortælle at den ikke er ude efter konflikt. 💏
 
Læs gerne om alle dæmpende signaler her: https://www.netdyredoktor.dk/hund/adfaerd/hundens-kropssprog/liste-over-daempende-signaler/
 
 
🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓
 
❓ Hvad betyder det, når en hund rejser børster? 🧹
 
Når en hund rejser børster, kan det betyde forskellige ting. Som udgangspunkt er rejste børster, langs hele ryggen, et udtryk for intensitet. Denne intensitet kan gå begge veje, afhængig af modpartens reaktion.
 
At rejse børster på hele ryggen, kan sammenlignes med når vi får gåsehud.
Hvis hunden kun rejser børster i nakken, fremstår hunden størst på forparten. Dette kommer af at hunden i virkeligheden føler sig lille og måske truet, og derfor skal den skynde sig at puste sig op. 🥊
I andre tilfælde rejser hunden børsterne nederst på ryggen. Dette for at signalere, at de trækker sig væk fra modparten.
 
Dette kommer af samme, men er to forskellige måder at reagerer på. Dette kan sammenlignes med mennesker som er konfliktsøgende og konfliktsky.
 
 
 
🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓
 
❓ Hvad betyder det når hunden "snakker med halen"? 🐕
 
Hunden logre med halen for at signalere, hvad den føler. Det er et meget fint kommunikationsredskab.
 
Dog skal man huske at aflæse hele hunden, da halen alene ikke altid fortæller hele hundens budskab. Nogle af de mest generelle ting, som hunde signalere med deres haler er følgende:
📍 Halen logrer fra side til side i et ivrigt tempo; hunden er glad og spændt
📍 Halen logrer fra side til side i et langsom tempo; hunden er anspændt
📍 Halen holdes imellem benene; hunden er bange og utilpas i situationen
📍 Halen holdes imellem benene og logrer forsigtigt; hunden er usikker og ønsker ikke konflikt
📍 Halen holdes stift og højt; hunden er anspændt og klar til selvforsvar
 
 
 
 
🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓

❓ Hvad betyder det, når din hunde lægger sit hoved på skrå? ⚖️

Ligger din hund også hovedet på skrå, når du taler til den?
Mange hundeejere bemærker, at hunden sidder foran dem og ligger hovedet på skrå, skiftevis fra side til side, når de taler til den.
Der er ikke noget mere sødt, og det kan gøre en hver hundeejer blød i knæene!

🤔 Men hvorfor gør hunden egentlig det?

Hunden gør det fordi den prøver at aflæse dit ansigt og forstå, hvad det er du siger til den. Vores ansigt er ikke 100% symmetrisk og ved at hunden ligger hoved på skrå, forsøger den at aflæse først den ene halvdel af vores ansigt, og dernæst den anden halvdel. Da hunde hovedsagelig kommunikerer nonverbalt, er de rigtig gode til at aflæse selv de mindste ansigtstræk hos os.
 
 
 
🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG🤓
 
❓ Hvad betyder det, når din hvalp stopper op på gåturen? 🛑
 
Ikke fordi den snuser og undersøger, som en hvalp/hund naturligvis skal for, at læse de daglige nyheder i naturen og dermed blive mentalstimuleret.
 
- Men stopper og står helt stille?
 
Mange ejere bliver frustrerede! Der lokkes med sukkersød stemme, legetøj og godbidder, men det hjælper ikke det store, og hvalpen stopper hurtigt op igen.
Men hvorfor stopper hvalpen så op?
Det gør den for at tage alle de indtryk ind, som er omkring den, for at bearbejde dem. Der sker umiddelbart mere omkring den, end den er klar til at rumme. Den har endnu ikke taget stilling til, om den skal være bange for nogle af de nye stimuli eller hvordan den skal reagere.
 
✅ Hvad skal man som ejer gøre?
-Du skal bare lade hvalpen få tid og ro.
Du kan evt. sætte dig ned på hug, således du altid er tilgængelig, hvis den har brug for tryghed. Lad hvalpen samle indtryk og lad den bruge den tid, som den har brug for, til at bearbejde dem. Jo mere tålmodig du er, jo bedre udvikler hvalpen sig, og adfærden vil forsvinde af sig selv, i takt med at hvalpen vokser.
 
🚫 Hvad skal man som ejer IKKE gøre?
Hvis du i stedet forstyrrer hvalpen i denne adfærd, lokker den eller hiver i snoren og presser den til at gå, selvom den ikke er klar, så vil hvalpen opleve stress og ubehag i forbindelse med nye stimuli. Fremadrettet vil du meget vel kunne opleve, at din hvalp/unghund ikke er særlig god til at rumme nye stimuli, uden at køre højt op i stressgear og være svær at skabe kontakt til.
 
 
 
🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓
 
❓ Hvad betyder det, når hunden løfter poten? 🐾
 
Allerede i hvalpestadiet, da hvalpen lå hos morens dievorter, skulle den bruge potedask, for at stimulere morens mælk til at løbe. Senere hen vil poteløft udvikles til en tikkeadfærd, som hvalpen udfører over for sin mor, samtidig med at den slikker moren i mundvigene. Dette udløste i tidernes morgen en adfærd hos moren, hvor hun kastede ufordøjet mad op til sine hvalpe, så de kunne ernæres.
 
Når din hund løfter poten, er det således en tikkeadfærd fordi den ønsker noget af dig. Det kan være opmærksomhed, mad fra dit bord eller måske håber den på en gåtur eller noget helt andet.
 
Poteløft kan også bruges som et beroligende/dæmpende signal overfor andre hunde/mennesker som et led i en konflikthåndtering. Det ses da ofte sammen med blinken, smasken og eventuelt drej af hovedet.
 
 
 
🤓 FORSTÅ HUNDENS SPROG 🤓
 
❓ Hvad betyder det, når en hund ''skammer sig''? 😳
 
Hunden er menneskets bedste ven. Måske derfor kan vi også lide tanken om, at den ligner os?
I hvert tilfælde er det velkendt, at vi ofte tillægger hunde menneskelige egenskaber.
Men er vi egentlig i stand til at aflæse hunden, når vi tolker at den skammer sig, eller er det noget vi bilder os selv ind...?
 
Faktum er, at hunde ikke kan føle skyld. Hunden ser ikke skyldig ud, fordi den har gjort noget galt. Den ser sådan ud, som en reaktion på ejers opførsel, mimik og tidligere erfaringer.
 
Hunden er i stand til at aflæse ejers små ansigtstræk, som ejer ikke selv er bevidst om, når der forventes at hunden skal føle skyld. Deraf udspringer hundens reaktion.
 
I en undersøgelse fra 2008 blev 307 hundeejere spurgt, hvordan deres hund så ud, når den skammede sig.
En sammenfatning af svarende lød således:
📍 Hunden undgår øjenkontakt
📍 Ligger sig og ruller rundt på siden eller ryggen
📍 Tager halen imellem benene og logre lavt og hurtigt - holder hovedet lavt
📍 Trækker ørerne tilbage
📍 Bakker væk fra ejeren
📍 Løfter en pote
📍 Slikker sig om munden eller stikker tungen ud
 
Vi tillægger hunden følelser Det vi ser er hundens dæmpende signaler, men vi mennesker tolker det som skyld, hvilket er helt forkert.
 
Kæledyr kan måske godt have såkaldte primære følelser som glæde eller frygt, men der er ingen videnskabelige beviser for, at de kan have sekundære følelser som skam, jalousi eller stolthed. Tværtimod!
 
Disse følelser forudsætter nemlig en vis grad af selvbevidsthed og kompleks tænkning - hvilket de færreste dyr kan prale af. 🧠
 
 
 
Kennel Dream Of Labradors' V. Mads & Laila Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Danmark | Tlf.: 20655058 | mail@dream-of-labradors.dk